A gerincoszlop görbületei

Egy újszülött gerince majdnem teljesen egyenes, a görbületek a csecsemő fejlődésével és mozgásával együtt alakulnak ki, fokozatosan. Ha egy felnőtt gerincét oldalról megnézzük, látjuk, hogy kettős S alakot vesz fel, melynek szerepe van a megfelelő stabilitás létrehozásában, ugyanakkor a kellő rugalmasság megtartásában is.

Lordosis a neve az előredomboruló görbületnek, míg kyphosisnak hívják a hátradomboruló görbületet. Így az emberi gerinc görbületei: nyaki szakasz előre domború (nyaki lordosis), háti szakasz hátrafelé domború (háti kyphosis), ágyéki szakasz előre domború (ágyéki lordosis), keresztcsont és farkcsonti szakasz hátrafelé domború (keresztcsonti kyphosis).

Ha a görbületek megváltoznak, megbontják a gerinc egyensúlyát és különböző testi problémákat okozhatnak. Az ülőmunkát végző embereknél gyakran szokott felborulni ez az egyensúly. Például, ha az ember egész nap előre görnyedve ül egy számítógép előtt, és közben folyamatosan maga elé néz, kiegyenesedik a nyaki lordosisa, ami többek között porckorong elváltozásra hajlamosít.

Felhasznált irodalom:
Cziglécki Gábor: Gerincbetegségek kézikönyve
https://porckorong.hu/blog/katonalany-kiegyenesedett-lordozisa/