Becsípődés

Becsípődött a derekam! Becsípődött az ideg! Sokat lehet ezeket a kifejezéseket hallani, de vajon mit jelent és mit tehetünk ellene?

Mi is az a BECSÍPŐDÉS? 
A gerinc rugalmas porckorongjainak egyik legfőbb szerepe, hogy enyhítsék a csigolyákra nehezedő nyomást. Ha a porckorong folyamatos túlterhelésnek van kitéve (jellemzően a mozgásszegény életmód, a helytelen testtartás, a túlsúly vagy a különféle rossz terhelések – pl. súlyok emelgetése, egyoldalúan terhelő sportok stb. – miatt), idővel veszít folyadéktartalmából és egyre laposabbá válik, ezáltal az egymás fölött lévő csigolyák, és azok ízületi felszínei közelebb kerülnek egymáshoz. A csigolyák ízületi felszíneit egy-egy érzőidegekkel teli tok fogja össze. Ha a csigolyák közt csökken a távolság, az addig feszes tok lazává válik, s egy rossz mozdulat (jellemzően előrehajlásból felegyenesedés) hatására becsípődhet a csigolyák ízfelszínei közé. Ez okozza a villámcsapásszerű fájdalmat.

A becsípődés következtében a tok be is gyullad, így általában hosszabb szenvedésre számíthatunk. A helyzetet súlyosbítja, hogy védekező mechanizmusként összehúzódnak a gerinc melletti izmok, mintegy stabilizálva a sérült területet. A görcsbe rándult izmok nem csak a fájdalmat fokozzák, de – ördögi körként – megakadályozzák az érintett terület ellazulását, ezáltal a nehezítik a tok kiszabadulását is.

Cikk részlet forrása: https://www.webbeteg.hu/…/21439/idegbecsipodes-eseten-mi-a-…

…a fő kérdés, HOGYAN LEHET GYÓGYÍTANI?
A kérdésre a válasz két főbb részre osztható: Mit tehetünk magunkért otthon, és mit mond az orvos?

Öngyógyítás 1. RÉSZ: HIDEG ÉS MELEG
A hideg és meleg csodákra képes. A jegelés és a forró vizes palack 20-20 percenkénti felváltott helyi használata jót tesz az ideggyököknek. A lényeg, hogy sem a jeget, sem a meleget nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, mert felületi fagyást, égést okozhatnak, célszerű vékony törülközőbe csavarni azokat.

Öngyógyítás 2. RÉSZ: MASSZÁZS
A becsípődött ideget körülvevő izmok is szűkíthetik az ideg férőhelyét. A professzionális masszázs ellazítja az izmokat, oldja a szűkületet, megkönnyebbülést hozhat a fájdalom csökkentésében. Jó megoldás lehet a kézi masszírozó használata is.

Öngyógyítás 3. RÉSZ: A SÉTA
Mi van, ha az idegbecsípődés derékfájással társul? Egy könnyed séta segíthet nemcsak fitten tartani magunkat, de a fájdalmat is enyhíti. Az orvosok régi beidegződése az „ágynyugalom” már a múlté. Az orvosok ma már a célzott gyakorlatok (pl.: gyógytorna) mellett a napi rutinban végzett mozgásokat és nyújtásokat is ajánlják.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?
Ha a fenti öngyógyítás ellenére a fájdalom több napja fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Akkor is javasolt orvoshoz menni, ha hirtelen végtaggyengeség, esetleg bénulás, elmélyülő zsibbadás vagy érzészavar lép fel, továbbá, ha széklet, vagy vizelet tartási vagy indítási zavarok lépnek fel.

Cikk részlet forrása: https://gerinces.hu/…/az-idegbecsipodes-mint-a-nyak-es-der…/