A fertőtlenítő hatású citromolaj

A citromolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy antimikrobális és antivirális fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Szájhigiénia

Az illóolaj fertőtlenítő hatását kihasználhatod úgy is, hogy a fogkefédre cseppentesz pár cseppet az olajból, majd egy kis várakozási idő után langyos vízzel leöblíted az eszközt. Így a kórokozók nagy részétől pillanatok alatt megszabadítottad fogkefédet, és máris jobb érzéssel tudsz fogat mosni.

A fertőtlenítő hatású olajat nemcsak a fogkeféd megtisztításához, hanem magához a fogmosáshoz is érdemes használnod, hiszen a citromolaj gondoskodik a fogaid fehérségéről, mosolyod is ragyogóbbá válik tőle. A fogkrémre csepegtess 1-2 csepp citromolajat, ezután moss fogat a megszokott módon.

Többek között szájpenész és herpesz kezelésére is kiválóan alkalmazhatod az olajat, ha ilyen problémád lenne. Rossz lehet enyhítésére pedig érdemes egy deci vízben 8-10 csepp olajat elkeverned, és napjában többször öblögetned a keverékkel.

Fertőzéses időszakok

A citromolaj eredményes a felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésében, mint például a torokfájás, a köhögés és a megfázás. Fertőzés esetén érdemes az olajat párologtatóba tenned és egész nap használni a párologtatót. Legalább annyira hatékony, ha 5-10 csepp olajat valamilyen természetes alapolajba (kókusz, oliva) teszel, majd mellkasodba masszírozod.

Ez elősegíti a könnyedebb légzést, a váladék felszakadását.

Szemölcs ellen

A bőrelváltozásokra tegyél naponta többször 1-2 csepp citromolajat, ezt legalább négy héten keresztül ismételd meg a pozitív hatás elérése érdekében. Ugyanúgy segítségedre lehet visszérgyulladások csökkentésében, jó rovarcsípésre, különböző enyhébb vérzések elállításában is hatékony, például borotválkozás után.

Bőr, haj

Mivel összehúzó hatással is bír, ezért feszesebbé teszi a szöveteket, frissíti, kisimítja a bőrt, puha, lágy érzetet kelt. Zsíros, pattanásos bőrre is optimális, megkönnyíti a pattanások eltűnését. De nem csak zsíros bőr esetén használhatod! Zsíros, korpás hajra is kedvezően fejti ki hatását. Hajmosásnál csupán keverj pár cseppet a samponodhoz, hogy megszabadulj kellemetlenségtől, és hajad láthatóan fényessé, ragyogóvá válik.

Hangulatjavító

A citromolaj hangulatodra is kedvező hatással van. Vidám, élénk és bizakodó leszel tőle, használhatod párologtatóba téve, vagy masszázs során ez kerülhet az alapolajba. De használhatod gyorssegélyként is, ha egy zsebkendőre, amit bárhová magaddal vihetsz, 10-15 cseppet teszel. Ha útközben felfrissülésre vágynál, csak vedd elő az illatos zsebkendődet és szippants mélyet, hogy átjárhassa lelked a frissesség és a nyugalom. Koncentráláshoz és tanuláshoz is nagyszerűen tudod hasznosítani ezt a kendőt.

Belsőleg (csak erre szánt olajat szabad belsőleg használni, ld. lejjebb)

A citromolaj enyhülést nyújt a szervezet elsavasodásakor, gyomorproblémák esetén is hatékonyan alkalmazható. Gyomorégés és fokozott gyomorsav-kiválasztáskor keverj össze 5 csepp citromolajat egy kávéskanál mézzel, majd ha lenyelted, kis kortyokban fogyassz egy csésze meleg teát vagy vizet.


Figyelmeztetések

A 100%-ban természetes citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, napérzékenyítő hatással bír (a desztillációval előállított nem!). Ez utóbbi tulajdonsága miatt a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát, ha a készítmény citromolaj tartalma meghaladja a néhány %-ot.

Egyes illóolajok belsőleg is alkalmazhatók, ebben az esetben viszont nagy körültekintés szükséges, hiszen belső használatra csakis terápiás minősítésű, 100% tisztaságú esszenciális olajok alkalmasak, de vannak ezek között is olyanok, amelyeket szigorúan tilos belsőleg alkalmazni. Az illóolaj felhasználási módját (aromatikusan, külsőleg, belsőleg) a gyártónak fel kell tüntetnie a termék csomagolásán. Amennyiben nincs ilyen útmutatás, az adott terméket ne vedd meg! Ha bizonytalan vagy egy olaj használatát illetően kérd ki orvos vagy illóolaj terapeuta tanácsát!