Az illóolajok jótékony hatásai

MIÉRT HATNAK AZ ILLÓLAJOK TESTRE, LÉLEKRE EGYARÁNT POZITÍVAN?

Agyunk amigdala nevű központja szinte észrevétlenül fogadja az illóolajok által közvetített üzeneteket. Az illatok beáramlanak orrunkon át a lelkünkig, felidézik a múltunkat, befolyásolják érzéseinket, hangulatunkat. Az amigdalának fontos szerepe van érzelmeink feldolgozásában is. Ahogy az illatok átjárják testünket, szinte azonnal eljutnak belső világunk legmélyére, ösztönösen megérintik lelkünket, felidézik érzéseinket, emlékeinket.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az illóolajok hatékonysága anatómiailag is igazolt. A szaglórendszer anatómiailag közel helyezkedik el a vérnyomást, pulzust, vércukorszintet, emésztést szabályozó rendszerhez. Ennek köszönhetően a jó minőségű olajok kedvező hatásukat mind pszichológiailag, mind fiziológiailag ki tudják fejteni, azaz a testünk és a lelkünk is pozitív üzenetet kap.

MIKOR HARMONIKUS AZ ILLÓOLAJ KEVERÉK?

Akkor harmonikus egy illóolaj-keverék, ha tartalmaz minimum 1-2 csepp bázis, szív- és fejillatot egyaránt. Nézzük mit jelentenek ezek a besorolások a gyakorlatban.

Bázisillatok: segítenek harmonizálni gondolatainkat, megtalálni belső egyensúlyunkat. Erős energetizáló hatással bírnak. Ezek jellemzően nehéz, földes, mély illatok, melyek tartósan, hosszú időn át érezhetőek maradnak. Ilyen illat nyerhető a vaníliából, fák és gyanták kivonatából. Például: fahéj, gyömbér, szantálfa.

Szívillatok: nyugtatólag hatnak, többnyire a virágos, fűszeres illatú növényekből nyerhetők, mint a rózsa, levendula, ylang-ylang, eukaliptusz, teafa, borsmenta.

Fejillatok: frissítőleg, inspirálóan hatnak, a belső energiákat felszabadítják. Gyorsan illanó olajok tartoznak ide, mint például a legtöbb citrusféle.

AZ ILLÓOLAJOS MASSZÁSZRÓL

A masszázs szeretetteljes kezektől magában is nagyon kellemes, illóolajokkal kombinálva azonban csodákra képes. Enyhíti az izomfájdalmakat, csökkenti a stressz tüneteit és a feszültséget, sokféle lelkiállapot és betegség gyógyulását segítheti elő. Minden esetben jó hatással van az idegrendszerre, ellazítja a feszült izmokat, mérsékli a duzzanatokat, serkenti a vérkeringést és a nyirokrendszer működését.

FIGYELEMEZTETÉS: AMENNYIBEN NEM BIZTOS EGY ADOTT ILLÓOLAJ AKALMAZÁSI TERÜLETÉT ILLETŐEN, KÉRJE KI ORVOS VAGY AROMATERAPEUTA TANÁCSÁT!

Ez a figyelmeztetés azért fontos, mert például míg a rozmaring frissíti a memóriát, javítja az emésztést, alkalmas az alacsony vérnyomásúak számára, azonban várondósoknál nagyobb mennyiségben vérbõséget okozhat az alhasban, és akár meg is indíthatja a szülést.