Egy kis történelem

A thai masszázs alapítója Jivaka Kumar Bhacca észak-indiai orvos, aki Buddha kortársa és egyben személyes orvosa volt. Nevéhez fűződik többek között az első keleti gyógymódokat alkalmazó kórház megalapítása is. Módszerei 2500 éves múltra tekintenek vissza, speciális eljárásokat és kezeléseket dolgozott ki, köztük a különleges energetikai módszereket alkalmazó masszázst.

Hogy tudását és a titkos technikákat továbbadja, létrehozta oktató iskoláját a mai Thaiföld területén, ahol a masszázst orvosi terápiaként tanította. Masszázstechnikája ekkor még leginkább szájról szájra terjedt, csupán a kolostorokban jegyezték le a tudást, pálmalevelekre.

A XVIII. században azonban burmai megszállók érkeztek Thaiföldre, akik elpusztították az értékes feljegyzések nagy részét. A rombolást követően a későbbi király, III. Rama összegyűjtette a fennmaradt anyagokat, és hogy megőrizze az utókor számára a tudást, a szent Wat Po templom falába vésette. Ennek köszönhetően ma is megcsodálható a templom falán a thai energiavonalakat ábrázoló 60 ábra.

Az ábrákat szakemberek is tanulmányozták a 70-es években, tudományos, orvosi szempontból. Arra a következtetésre jutottak, hogy az ábrázolás meglepően pontos! Leszámítva néhány anatómiai pontatlanságot – hiszen akkoriban tilos volt a boncolás és a sebészet se alakult még ki – gazdag forrásai az ősi ábrák a thai masszázs gyógyító tudományának. Az energiarendszer leírása pedig a mai szakértők álláspontja szerint is lenyűgözően pontos.

1997 óta a thai kormány is elismeri és támogatja a terápiás hatású thai masszázs gyakorlását és terjesztését.